Червено злато - Людмила Филипова

Червено злато

Людмила Филипова

Червено злато
Цена: 20.00 лв.
Няма наличност
Код на продукта: 417304
Издателство: Егмонт България
Автор: Людмила Филипова
Тип: Роман
Възраст: 16+
Корица: Мека
Страници: 296 черно-бели
Isbn/баркод: 9789542716174

Червено злато - Людмила Филипова

Корина е проститутка. Живее в Хараре. Има син на име Бакари. Той е от бял мъж на име Харт Едисън, който никога не е виждал детето си. Понякога тя лъже Бакари, че баща му изпраща пари. Но те са от клиенти. За да проституира, Корина трябва да докаже на чужденците, че е „чиста“. Донорската карта е перфектното доказателство, макар да е издадена преди години. Всеки месец тя дарява по 500 мл кръв, за да я запази. Не знае, че от година носи вируса на СПИН. Тя е само един от хилядите дарители на кръв, чийто живот зависи от пластмасовата кръводарителска карта. Винсент Винегард е бивш служител на Австрийската компания „Абловия“, обработила и продала хиляди литри заразена кръв по цял свят. Тежестта на съвестта го принуждава да се срещне с разследващ журналист. Решил е да каже в детайли всичко за схемите и каналите, чрез които се пренася и продава червеното злато – така търговците наричат червената течност. Той разказва как тя стига по тайни канали до Европа и Америка. Там се обработва в медикаменти и се продава по целия свят. За да се намали разходът, кръвта често не се тества. Персонажите и информацията е базирана на авторско разследване за големия скандал в Австрия от края на 90-те, когато властите откриват канал за нелегална търговия с кръв.
* * *
Вторият роман на Людмила Филипова всъщност е филм. Не само със стремителното действие на два континента, отчетливите епизоди, сюжети и яростни образи. Филм е най-вече защото облича с думи водопад от лица, които ни преследват, тревожат, карат ни да се срамуваме и да побесняваме вече 8 години. В този смисъл „Червено злато“ подлага на изпитание смелостта ни да се сблъскаме челно с образи, които - банализирани от телевизионните новини – сега се изправят плътни, ярки и раняващи и най-притъпената съвест.
Любен Дилов-син

Голяма опасност те дебне, докато четеш „Червено злато“. Основният риск е, когато несъзнателно преминеш онази незабележимо тънка червена линия, която разделя измислицата от действителните факти, описани в тази книга. Аз лично трябваше на няколко пъти да спирам четенето и да се самоубеждавам, че не всичко разказано се е случило в действителност. Защото все пак става дума за един роман, макар и твърде реалистично написан. Прочетете тази книга, за да разберете задължителната част от истината около СПИН скандала в Бенгази – една зловеща история, която за нещастие засегна и нас българите.
Георги Mилков
Безплатна доставка над 50 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku