Списание 8; Бр. 7/2013

Списание 8; Бр. 7/2013

Списание 8; Бр. 7/2013
Цена: 4.96 лв.
Няма наличност
Код на продукта: 223751
Издателство: Клуб 8
Височина: 250 мм.
Широчина: 190 мм.
Страници: 129
Тегло: 0 гр.
ISBN:
Подвързия: Мека

Списание 8; Бр. 7/2013

Чудовище в Черно море

Тема на броя

От д-р Светослав Славчев, Кристалина Илиева и Тони Маркс

Ако си мислите, че познаваме добре най-близкия ни голям воден басейн и той е съвсем безопасен,... грешите. Много са историите за срещи с гигантски змии по нашето крайбрежие, а и от другата страна – в Крим. Разказват ги както рибари, така и известни писатели и от двата края на морето.

Постепенно и науката признава, че в Световния океан плуват огромни непознати същества, вероятно наследници на динозаврите. Ще ви потопим в магичния, на границата на реалността, свят на кракени, левиатани и русалки.



Великденските статуи с огромни тела в земята

От Ния Михайлова

Каменните колоси са лицето и символът на далечния тихоокеански Великденски остров. Нови открития ни дават още информация за тази отдавнашна загадка. Оказва се, че не сме познавали цялата картина – статуите имат и доста големи тела, които обаче са скрити в земята. Доказват го открития от местата, където са били създавани колосите. А находките ни разказват поучителната история на народа рапа нуи, унищожил собствената си природа, а с това и себе си.



Първи частен космос

От Николай Теллалов

Очевидно днес държавите нямат особено желание да погледнат към звездите. Затова на преден план излизат частните проекти, които са значително по-евтини и освободени от политическите граници. Дали обаче потенциалът, който те носят, няма да падне в жертва на твърде комерсиалните им подбуди?



Проф. Гюнтер Паули: Със синя икономика към розово бъдеще

От Циклама Булгурска

Ако не сте чували за синята икономика, определено е време. Проф. Паули създава ново направление, в което използва принципите, заложени от самата природа, за да развива икономически начинания. Например как кафето може не само да се пие, но и да се яде, облича, да ни предпазва. Професорът е формулирал 100 иновации, които са осигурили 100 милиона работни места, а наскоро дойде у нас, за да представи системата си – синята икономика.



Чипове от оризището

От Георги Караманев

Оризът изглежда лесен за отглеждане и екологичен, но докато се замислим, че от добитото на оризището 20% се оказва боклук, причиняващ сериозни екологични проблеми. Проф. Иван Узунов от БАН предлага технология, с която този отпадък може не просто да бъде спестен, но и да се превръща в полезни продукти – от материал за компютърни чипове до абсорбент, почистващ нефтени разливи.



С името на розата

От Георги Караманев

Потънало в планинското сърце на Средна гора и на България, пловдивското село Розовец разказва магическите си истории. Ще разберете как тук гюлът е издигнат в култ, защо улицата към църквата се нарича „Марко Тотев", кои древни народи преоткриват особената енергия на тукашните местности. Накрая може би ще ви се прииска и сами да видите и почувствате нашето средногорско Макондо...



Един леген щастие

От Емил Данаилов

Мо Мо е истински символ на бреговете на виещата се река Иравади, по които някога се издигали 10 000 храма. Днес обаче срещата с момичето от Мианмар разказва за крайната материална бедност, за различните светове, които съжителстват на нашата малка планета, за това колко близки могат да станат само за миг хора от толкова далечни и противопоставящи се култури.



Номерът на номерата

От Иглика Пеева

Древните знания за значението и символиката на числата днес са обобщени в стройна система. Осигурете си един празен лист, на който да започнете сметки и с помощта на този материал ще научите впечатляващи неща за самия себе си, за живота си, за хората около вас.



Д-р Мартин Еремиев: Боли те глава? Доближи монитора

От Мария Бончева

Кинезитерапевтът дава практични съвети за това как да си създадем здравословна работна среда. Според него тялото ни може и да не се уморява, дори и да седи повече от 8 часа пред компютъра, но е важно да подберем правилно стола, бюрото, компютъра.



Бягство от зоната на комфорта

От д-р Димитър Тенчев

Понякога сами затваряме пред себе си вратата на многобройни възможности, просто защото нямаме смелостта да напуснем своята зона на сигурността. Тя се превръщат в затвор, който ни държи далеч от мечтите. Психологът д-р Димитър Тенчев обобщава кога и защо е важно да насочим усилията си към това да не се превръщаме в роби на зоната си на комфорт.



Хотел „Риц"

Бежанци от цял свят търсят закрила в България. Но мечтите им за по-добър живот често се давят в блатото на реалността. Изоставена сграда събира несретниците, които нямат права, не могат да си намерят и работа. Едно печално убежище, уловено в обектива на Добрин Кашавелов.



В периферията на империята

От доц. Иля Прокопов

Интересно е да се правят паралели между някогашната Римска империя и днешния й наследник по нашите земи – Европейския съюз. В традиционната си рубрика „Пари под лупа" доц. Прокопов търси паралелите що се отнася до паричната система, а тя често е знак за много по-дълбоки и важни тенденции...

Безплатна доставка над 50 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku