Въпреки всичко - Желю Желев

Въпреки всичко

Желю Желев

Въпреки всичко
Няма наличност
Код на продукта: 228402
ISBN: 9545294272
Автор: Желю Желев
Печат: Меки корици
Размери: 20/14
Тегло: 720 гр.
Страници: 638
Дата на издаване: 22 декември 2005
Издателство: Колибри

Въпреки всичко - Желю Желев

„Не съм предполагал, че някога ще ми се наложи да разказвам собствената си политическа биография“ – така започва политическата си изповед първият демократично избран президент в историята на България. И обяснява, че е предприел тази стъпка по две причини. Първо, за да каже истината за събитията от последните петнайсет-двайсет години, които „се изопачават пред очите ни“ – истината за българското дисидентство, за създаването на СДС, за Кръглата маса, за „нежната революция“, мирния преход, първите демократични избори, Великото народно събрание, Конституцията и пр. И второ, за да отхвърли множеството „неистини, полуистини, а най-често откровени лъжи и клевети“, изречени по негов адрес след 1989 г., с което „косвено да защити честта и достойнството на демократичното движение в България“.

Книгата започва с детските и младежките спомени на автора, свързани със смъртта на Сталин, двайсетия конгрес на КПСС, унгарските събития от 1956 г. Следва приемането в университета и в партията, кандидатстването за аспирантура в Института по философия и борбата срещу ленинизма и сталинизма. Читателят ще разбере (или ще си припомни) как са се защитавали неудобни дисертации в ония социалистически времена и защо д-р Желев не одобрява Лениновото определение на материята.

Една глава от книгата е посветена на „Фашизмът“, на битките, репресиите и спекулациите, свързани с този прочут труд, след което започва най-интересното както за читателя, така и за съвременните политици (не всички от които ще се зарадват на написаното за тях) – възникването на организирана демократична опозиция, учредяването на СДС, прословутата среща с Луканов, Кръглата маса, уличният натиск, пожарът в Партийния дом… Авторът дава отговор на въпросите имала ли е Държавна сигурност пръст в създаването на СДС, вярно ли е, че Луканов и БКП са си отгледали опозиция и защо СДС загуби изборите през 1990 г.

Доста място е отделено и на войната на СДС срещу президента, на митингите и гладните стачки, и на пораженията, които те са нанесли на демократичните сили в страната.

Автобиография, исторически труд, политическо четиво – книгата „Въпреки всичко“ (издадена от ИК „Колибри“) носи това заглавие, защото, казва д-р Желев, всичко е постигнал „с борба, която осмисляше моя живот и живота на моето поколение“.

Безплатна доставка над 50 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku