Три романа за ценители: Байдар - Торо и Краус - Стокет (промопакет)

Три романа за ценители: Байдар - Торо и Краус - Стокет (промопакет)

Три романа за ценители: Байдар - Торо и Краус - Стокет (промопакет)
59.99 лв.
Цена: 47.99 лв.
Ограничено количество
Код на продукта: 420291

Три романа за ценители: Байдар - Торо и Краус - Стокет (промопакет)

Портата на греха
От: Ойя Байдар

 

Поетичен и драматичен разказ за любовта, греха, възмездието и свободата

 

Частица от духа на един велик град, в който легендата се преплита с истината, а историята – с фантазията

 

Ойя Байдар е родена през 1940 г. година в Истанбул. Като ученичка във Френския девически лицей пише първия си роман „Деца, забравени от Аллах”. Изключена е от училище за това. Завършва „Социология” в Истанбулския университет и става асистент. Социалистка, член на Турската работническа партия и член на Синдиката на турските преподаватели, тя получава признание като писател и разследващ журналист. От 1980 до 1992 г. е емигрант в Германия. Там посреща рухването на социалистическата система. През 1991 г. година пише повестта „Сбогом, Альоша”, която е отличена с наградата „Сабахаттин Али”, а през 1993 г. за „Котешки писма” получава наградата за роман „Юнус Нади”. След завръщането си в Турция Ойя Байдар е редактор в „Енциклопедия Истанбул”. През 1998 г. издава романа си „Завръщане за никъде”, а през 2000 г. – „Гореща пепел”, с който през следващата година печели наградата за роман „Орхан Кемал”.

 

Тео произхожда от така наречените истанбулски гърци. Неговият баща е антиквар, занимаващ се с нелегален трафик на исторически ценности. Семейството е принудено да напусне Турция през 1974 г. На 38 години Тео е уважаван византолог, привлечен от корените си и се завръща в родния Истанбул, за да открие Порфирената порта, на чиито следи попада случайно в древен византийски ръкопис. Дали легендарната порта е само мит, въображение или реалност – на този въпрос трябва да си отговори ученият, сблъсквайки се с ужасяващата действителност на политическите гонения и полицейските репресии в съвременна Турция. И всичко това на фона на пищните багри на буйно разцъфтелите истанбулски ергювани – лилаво-пурпурни, теменужено-морави, розови, алени.
Ойя Байдар води повествованието динамично и напрегнато, с много неочаквани обрати. Романът впечатлява с дълбок психологизъм, драматизъм и детайлно познаване на човешката природа. А изненадващият финал е венец на тази запомняща се книга.

 

Романът е получил литературната награда „Джевдет Кудрет”за 2004

 

Формата на водата
От: Гийермо Дел Торо, Даниел Краус

 

Вече и хитов кинофилм от Fox Searchlight Pictures с две награди „Златен глобус” и 13 номинации за „Оскар”

 

Големият режисьор Гийермо дел Торо и прочутият писател Даниел Краус обединяват забележителните си таланти, за да разкажат една вълнуваща и сърцераздирателна любовна история.

 

Балтимор, 1962 г. Елайза Еспозито – нямо сираче, подхвърлено на брега на реката – работи от години като чистачка нощна смяна в авиокосмическия изследователски център „Окам”. В иначе сивото й ежедневие внасят цвят само добросърдечната й колежка Зелда и милият съсед Джайлс.

 

Една съдбовна нощ Елайза вижда нещо, което не е предназначено за нейните очи – най-ценната собственост на „Окам“; човек-амфибия, уловен в Амазонка, за да бъде проучен и използван за целите на Студената война. Съществото е страховито, но и изумително разумно – способно е да комуникира и да разбира човешките емоции. Нямата Елайза е запленена от него и започва да го учи на езика на знаците. Постепенно интересът й прераства в любов, а амфибията осмисля живота й.

 

Но щастието й е застрашено. Ричард Стрикланд – войникът, заловил създанието – държи пленникът да бъде подложен на дисекция, преди руснаците да се доберат до неговите тайни. И Елайза е принудена да рискува всичко, за да спаси своя любим...

 

Формата на водата е и формата на любовта, твърди Гийермо дел Торо

 

Слугинята
От: Катрин Стокет

 

Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка ѝ вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател. Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят. Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа. Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани...

Безплатна доставка над 40 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku