Плодът на познанието - Лив Стрьомквист - Цена: 25.00 лв.

Плодът на познанието

Лив Стрьомквист

Плодът на познанието
Цена: 25.00 лв.
Код на продукта: 417450
Издателство: Жанет 45
Автор: Лив Стрьомквист
Превод от шведски: Анелия петрунова
Оформление: Кирил златков
Редактор: Веселина георгиева
Жанр: Проза
Поредица: --
Брой страници: 148
Дата на издаване: 02.2020
ISBN: 9786191865543

Плодът на познанието - Лив Стрьомквист

„Неподражаема, въздействаща, брилянтна: ако имате дъщеря тийнейджърка, трябва задължително да я купите и на нея, и на всичките й приятелки, като не броим екземплярите, които още сега, на мига, трябва да купите за себе си и всички ваши приятелки.“ Рейчъл Кук, „Гардиън“ „Може да се каже, че това е промяна на парадигмата в сексологията, поднесена от най-известната феминистка и просветителка в Швеция.“ Аманда Свенсон, „Експресен“ „Културната история на женския полов орган е изпълнена с насилие и не особено весела, но рядко сме се забавлявали толкова, докато четем за „хиляди години адски нескопосани научни изследвания“. Причината е, че „Плодът на познанието“ е написана с изключително добре премерен хумор, предаден умело в срещата между образ и текст.“ Муа Матис, „Дагенс Нюхетер“ „Лив Стрьомквист, сексуална просветителка, специалистка по история на идеите и критичка на възприетите норми, е написала единствения учебник по биология, от който имате нужда. Гениален, освобождаващ и напълно безмилостен.“ Анна Йоргенсдотер

Плодът на познанието Комиксът „Плодът на познанието“ е международен бестселър, преведен на повече от двадесет езика. Това е книга за женското тяло и нашите сложни отношения с него. Какво е прието да наричаме „женски полов орган“? Защо хората развиват такова непримиримо, нееднозначно, противоречиво отношение именно към тази част от човешкото тяло? Защо думата „вулва“ отсъства от ежедневния език, а менструацията е табу? Как са се променяли възгледите за биологическия пол през вековете?
В търсене на отговори на тези въпроси Лив Стрьомквист се насочва към културата на Античността и Средновековието, Зигмунд Фройд и Жан-Пол Сартр, "Спящата красавица" и шведската поп музика, интернет форумите и заглавните страници на вестниците, в опит да изгради събирателен образ на органа, който Гюстав Курбе нарича „Раждането на света“.
"Плодът на познанието“ е не само образователен, но и много забавен исторически анализ на митовете, обгръщащи женската сексуалност.
„Майсторски нарисуван, добре подплатен с факти и ужасно забавен.“ „Таймс Литерари Съплимънт“
Безплатна доставка над 30 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku