Пастирски проповеди, беседи и слова в храм „Св. Георги” Кърджали. Свитък ІІ. С бележки в помощ на пастира. - Отец Петър Гарена - Цена: 10.00 лв.

Пастирски проповеди, беседи и слова в храм „Св. Георги” Кърджали. Свитък ІІ. С бележки в помощ на пастира.

Отец Петър Гарена

Пастирски проповеди, беседи и слова в храм „Св. Георги” Кърджали. Свитък ІІ. С бележки в помощ на пастира.
Цена: 10.00 лв.
Код на продукта: 223942
Автор: Отец Петър Гарена
Издателство: Ик гутенберг
Височина: 215 мм.
Широчина: 145 мм.
Страници: 436
Тегло: 300 гр.
ISBN: 9789546170668
Подвързия: Мека

Пастирски проповеди, беседи и слова в храм „Св. Георги” Кърджали. Свитък ІІ. С бележки в помощ на пастира. - Отец Петър Гарена

Отец Петър Гарена е произнасял проповеди на много места в България, където е служил. Проповядвал е и в чужбина. Не всички произнесени от него слова обаче са издирени и запазени. Проповедническата дейност на нашето духовенство не е самоцел. Дори проповедта да е предназначена да обслужва единствено малката общност на дадена енория, ако в нея са отразени жизненоважни проблеми на вярващите, тя придобива общохристиянско звучене. С особена сила това важи за районите със смесено население, в които съхраняването на българската духовна и културна идентичност е дълг не само на клира, а и на всеки мирянин.
През 2004 година в Кърджали беше отпечатан сборник "Пропоповеди. Свитък I" на отец Гарена, по запазени записи от отделни лица и чужди радиостанции. Тези проповеди бяха от времето на демократичните промени в България, Оттогава измина много време, през което проблемите на прехода се задълбочиха, политическата конюнктура се усложни, а българският народ остана излъган в своите очаквания. От амвона на своя храм „Св. Георги" в гр. Кърджали отец Гарена е откликвал чрез живо слово на всички тези събития, които имат общобългарско звучене. Именно тази съпричастност към въжделенията на народа налага произнесените от него проповеди да достигнат до по-широка аудитория.
Поместените в настоящото издание проповеди и слова обхващат периода от 2001 до края на 2003 година. Те са произнасяни предимно в катедралния храм „Св. Георги" в Кърджали. Всички тук приложени проповеди са запазени благодарение на едно полицейско разпореждане - отец Гарена да ограничи църковните си изявления по радиоуредбата и да не говори по микрофоните, тъй като проповедите му се явяват опасни за обществения мир в района. За да се докаже, че проповедите са далеч по-различни от полицейските донесения, а и да може евентуално да се защити свещеникът, Църковното настоятелство взема решение и назначава лице, което да записва всички слова и проповеди в храма, като евентуален доказателствен материал. Тази предпазна мярка обаче се оказва полезна и поради това, че проповедите се запазват като свидетелство на времето и по тях може да се проследи как църковната община в Кърджали е реагирала на постоянно променящата се ситуация в едно от най-проблемните селища на смесените райони.
В настоящия сборник освен проповедите на предстоятеля на храма се публикуват и тези на Пловдивския митрополит Арсений по време на инцидентните му посещения в града; слова на лица от гражданските власти; на преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет или от несъществуващата вече специалност „Теология" в „Любен Каравелов" - филиала на Пловдивския университет в Кърджали, както и на отделни миряни. Така е показана цялата богата палитра от духовници, управляващи,църковни настоятели и обикновени граждани, които през различните години са имали досег с църквата по един или друг повод.
Всички слова и проповеди се публикуват така, както са съхранени в звукозаписите. Умишлено не са туширани нито диалектни думи, нито изрази от разговорния език, нито турски думи, поговорки или пословици от местния фолклор, защото целта на изданието е да покаже истинското живо слово така, както емоционално е произнесено, както е съпреживяно в даден момент от съответния проповедник.
Това издание не е адресирано само към вярващите християни от Кърджалийска енория, макар че те са главните персонажи в него и словата ще предизвикат най-силни възпоменания именно в тяхното съзнание. Несъмнено проповедите на отец Петър Гарена могат да бъдат помагало и за мнозина негови духовни събратя. Именно заради по-удобното им използване от страна на други свещеници текстовете са снабдени с пояснителни бележки под линия. Така тези допълнителни обяснения подсказват необходимостта от един или друг начин на проповядване. За да не прозвучат някои от проповедите като нещо изолирано от църковните правила и нямащи отношение към църковния живот, в уводните части са дадени Евангелски текстове и исторически справки за съответния ден, в който са се произнасяли словата.

Макар че отец Петър Гарена е писал специално съчинение „За проповедта", където дава цялостно обяснение за технологията на проповядването, то тук може да се проследи нагледно как самият той прилага на практика своята теория в пастирската си дейност. За целта в някои проповеди, почти като в драматургията, са показани механизмите на подхода и участието на народа в проповед та. Това хвърля допълнителна светлина върху начина, по който отец Гарена изгражда проповедите си. Макар всяка проповед да тръгва от Евангелски текст, чрез участието на други лица в храма накрая тя се превръща в едно общо словоизлияние на цялото църковно събрание. В този смисъл може смело да се каже, че в кърджалийския храм имаме налице наченки на първото колективно проповядване в Българската православна църква, което от своя страна води до осъществяване на църковното изискване за общо изповядване на вярата.
Предлаганият сборник „Пастирски проповеди, беседи и слова в храм „Св. Георги" - Кърджали" на доктора на историческите науки отец Петър Гарена чрез своето живо слово, емоционално наситена реч и динамика на структурирането представлява четиво, което неизбежно ще провокира размисъл както в строго професионален, така и в общограждански план. Реакциите спрямо внушените в текста послания в никакъв случай няма да бъдат еднозначни. Ако именно този ефект бъде постигнат, то авторът може да смята, че е изпълнил дълга си.

0886 109 103
Безплатна доставка над 30 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku