Избрани стихотворения - Константинос Кавафис - Константинос Кавафис - Цена: 24.99 лв.

Избрани стихотворения - Константинос Кавафис

Константинос Кавафис

Избрани стихотворения - Константинос Кавафис
Цена: 24.99 лв.
Код на продукта: 425777
Издателство: Бард
Автор: Константинос Кавафис
Подвързия: Твърда
ISBN: 9786190301264
Дата на издаване: 05.12.2022
Брой страници: 208

Избрани стихотворения - Константинос Кавафис - Константинос Кавафис

Кавафис започва да пише поезия в сравнително зряла възраст, при това в поетиката и стилистиката на една нова, непозната художествена и интелектуална концептуалност, дръзка и предизвикателна, рушаща тихо и безмилостно каноните на триумфиращия по това време в гръцката литература, но и вече започващ да върви към упадък, казионен и все още властващ високопарен елиноцентричен романтизъм.

Проф. Кирил Топалов

Константинос Кавафис, безспорно най-големият гръцки поет и един от най-значимите европейски поети на ХХ в., е роден в Александрия, Египет. Част от ранните си години прекарва в Ливърпул и Истанбул, но впоследствие се завръща в родния си град, който не напуска до края на живота си.

В продължение на 30 години Кавафис работи като чиновник в министерство, а междувременно пише стихове, които обаче отказва да издаде в стихосбирки. Вместо това Кавафис предпочита да публикува поезията си в местни вестници и списания, и дори на листовки, които сам отпечатва и раздава на всеки, проявил интерес към творчеството му.

Някои от най-значимите му произведения са написани, след като Кавафис навършва четиресет, и са публикувани след смъртта му. Едва тогава стиховете му получават вниманието и се радват на славата, които заслужават.

Творчеството на Константинос Кавафис се слави с брилянтно използване на метафори, естетичен перфекционизъм, исторически образи, митологични препратки и философски послания, а темите варират от несигурност в бъдещето и фаталистична носталгия до екзистенциални дилеми и чувствени удоволствия.
Безплатна доставка над 50 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku