Гулаг: Лагерите на смъртта - Ан Апълбаум - Цена: 39.90 лв.

Гулаг: Лагерите на смъртта

Ан Апълбаум

Гулаг: Лагерите на смъртта
Цена: 39.90 лв.
Код на продукта: 418725

Гулаг: Лагерите на смъртта - Ан Апълбаум

МЕКА КОРИЦА

ОПИСАНИЕ:

Това е история на "Гулаг" - история на огромната мрежа от трудови лагери, някога разпръснати надлъж и нашир из Съветския съюз - от островите в Бяло море до бреговете на Черно море, от Арктическия кръг до равнините на Централна Азия, от Мурманск до Воркута и Казахстан, от центъра на Москва до предградията на Ленинград. Неотделим от историята на Съветския съюз, Гулаг е наказание за углавни престъпления, но и инструмент за масов терор над реалните и мнимите противници на режима. Освен това е важен фактор в икономическото развитие на страната. В разцвета на лагерите - между 1929 и 1959 г. - през системата преминават около 18 милиона осъдени. В монументалното си изследване - обхващащо хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви - Ан Апълбаум разкрива бита и нравите на лагерите, тяхната йерархия, националните и социалните особености във взаимоотношенията на осъдените, кошмара на робския труд, глада и униженията, цената на живота и смъртта, достойнството и низостта, отчаянието и надеждата, омразата и любовта... "Гулаг" разтваря едни от най-трагичните страници от историята на XX век, които остават недостатъчно добре познати дори и днес.
"Монументална творба, която дълго ще стои като паметник на безбройните жертви на Гулаг и като позор за всички онези, които го отричаха."
Збигнев Бжежински

"Гулаг" на Апълбаум е важна книга. Дългогодишните задълбочени проучвания на авторката са осигурили множество интересни подробности, които създават ужасяваща и незабравима история."
Антъни Бийвър
Отличена с награда "Пулицър".

Безплатна доставка над 30 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku