България и светът 2019. Годишен анализ

България и светът 2019. Годишен анализ

България и светът 2019. Годишен анализ
Цена: 11.00 лв.
Изпрати запитване
Код на продукта: 417656
Издателство: Сиела
Автори:
Предговор от: Цветан цветанов
Съставител: Румен кънчев
Художник на корицата: Дамян дамянов
Дата на издаване: Юни 2020
ISBN: 9789542832157
Страници: 180

България и светът 2019. Годишен анализ


Удоволствие е да приветствам основаването на Евро-атлантическия център за сигурност на България на тази 30-та годишнина от завръщането на свободата в Централна и Източна Европа.
Едно поколение, родено и отгледано в свобода, се появява в Централна Европа. Заедно, американци и европейци са изправени пред нови предизвикателства. Но фундаменталните истини остават непроменени: общите ценности на демокрация, върховенство на закона, сигурност чрез солидарност, свободата на словото и мисълта и други свободи, произт ичащи от най-добрите ни традиции, ни позволиха да преодолеем злините от миналото. Същите тези ценности могат да ни ръководят, когато ние, свободните народи на евро-атлантическия свят, се изправяме пред предизвикателствата на нашето време.
Евро-атлантическият център може да играе една добре дошла и много необходима роля в споделянето на най-добрите уроци от миналото и оформяне на начините, по които единната евро-атлантическа общност адресира бъдещето. Основателят на центъра Цветан Цветанов е правилният човек за тази задача. Като част от правителството и в парламента, той беше един от водещите фигури, борещи се за мястото на България в Европа и в съюз със САЩ. Знам това от личен опит и ценя многобройните му приноси към общата кауза на свободата и за американско-българските отношения.
Днес авторитаризмът и национализмът изглежда нарастват в много страни. Има лидери, които управляват чрез страх, корупция и репресии, отказвайки на собствения си народ основните им права и стремейки се да проектират власт според аксиомата, че силата оправдава всичко. Те може да си мислят, че времето им отново е настъпило. Но те грешат: ако останем верни на ценностите си и се обединим в изпълнението на нови задачи, новите авторитарни лидери ще се провалят със сигурност като техните предшественици през миналия век.
Мисията на центъра за насърчаване на сигурността чрез ценности е правилната; подобно мислене може да ни припомни кои сме, да ни насочи към нови постижения. Очаквам с нетърпение да работя с Евро-атлантическия център и му пожелавам успех!

Посланик Даниел Фрийд, почетен изследовател на Атлантическия съвет

***

Американският еврейски комитет приветства откриването на Евро-атлантическия център за сигурност поради три основни причини.
Първо, ние сме дългосрочни и ангажирани трансатлантици. Вярваме в общността от ценности и интереси, която е определяща за този ценен съюз от единомислещи държави. ЕАЦС бива основан, за да защитава и разширява всичко, което прави това пространство толкова уникално и важно. И във време, когато има съмнения и от двете страни на Атлантика относно бъдещето на съюза, този нов глас става по-необходим от всякога.
Второ, ние сме приятели на България, локацията на ЕАЦС. Вярваме, че гласът на България е от значение и ролята й е важна. Местоположението й на Черно море, на Балканите и в югоизточна Европа, както и отхвърлянето й на комунизма, всичко това дават една уникална гледна точка, която трябвя да бъде чута както в Европа, така и отвъд Атлантика.
Трето, ние сме приятели на Цветан Цветанов, основателя на ЕАЦС. Той е лидер с мисъл за бъдещето и уважавана личност в евро-атлантическата зона.
Пожелаваме на ЕАЦС много успех в навременните му начинания и очакваме с нетърпение да си сътрудничим с него.

Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, Ню Йорк

***

Заявявам най-отговорно, че г-н Цветан Цветанов, в качеството си на български политик, е имал значителен принос и заслуги за сигурността на Европа и европейските граждани, както по време на управлението си като Министър на вътрешните работи, така и като член на Управителния съвет на Европол.
През 2014 г. правителството на Испания връчи на г-н Цветанов орденът на Гражданската отбрана на Испания “Сребърен кръст“.
По моя лична преценка, г-н Цветанов е изключително преимущество за Евро-атлантическия център за сигурност, защото споделя и защитава общите евро-атлантически ценности. В своята ежедневна работа, г-н Цветанов винаги се е стремил да насърчава и засилва евро-атлантическото сътрудничество в сферата на сигурността.
Не на последно място, г-н Цветанов е професионалист в борбата с тероризма, трафика на хора, киберсигурността, като винаги се е уповавал на демократичните принципи.

Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, бивш депутат в парламента на Кралство Испания, бивш директор на Полицията на Кралство Испания, бивш кмет на Авила

***

Като член на немския Бундестаг от парламентарната група на ХДС/ХСС, голяма част от вниманието си съм насочвал към региона на югоизточна Европа, по-конкретно към България и Румъния. Запознах се с Цветан Цветанов посредством срещи по време на посещения в немския Бундестаг на водени от него парламентарни делегации и бях впечатлен от активната му роля в Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018г.
Неговата ангажираност със засилване на сътрудничеството и диалога по темите на сигурността винаги е била на челно място сред приоритетите му като политик и експерт. Затова бях много щастлив да разбера за инициативата му да основе Евро-атлантическия център за сигурност в София, България. Работата за по-добрата сигурност на нашите граждани, въз основа на нашите общи ценности в евро-атлантическото пространство придобива все по-решаваща важност. Стартирането на тази организация в момент, когато сме изправени пред многобройни предизвикателства пред нашите демокрации, нашата сигурност и нашите ценности е един развой на събитията, които много приветствам.

Николас Льобел, член на немския Бундестаг, член на Комисията по външни работи, член на подкомисията по разоражаване контрол на оръжията и неразпространение

***

Скъпи Цветан,
Поздравления за стартирането на Евро-атлантическия център за сигурност. Това начинание е отлично развитие за България и Черноморския регион и не би могло да бъде нито по-навременно, нито по-необходимо отколкото е в този момент в международните отношения. Високо ценя сътрудничеството ни по време на работата ми в Националния съвет за сигурност на САЩ и очаквам с нетърпение да работим тясно с Вас и колегите Ви в качеството ми на старши изследовател към Програмата по външна политика в института ‘Брукингс’.

Фиона Хил, старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института „Брукингс“, специален сътрудник на президента на САЩ и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност (2017–2019)
Безплатна доставка над 30 лв.
2117245688557513
2049444227-rt2brme72slj7sf1cqio7ap8u4u61gku